en förening som växer snabbt. Över 60 lag spelar i dag i ÅBK:s grön/svarta tröjor och vi har medlemmar som under året fyller 5 år och uppåt.
Historik
1973. bildades fotbollsföreningen ÅBK. Ännu så sent som slutet av 80- och i början av 90-talet fanns det endast ett seniorlag samt några få ungdomslag verksamma i klubben.
1984. gick den första ÅBK-cupen av stapeln.
1990. startade ÅBK:s fotbollskola av Olle Borghoff och första året hade vi 30 barn som medverkade. Olle var nog inte medveten om vad detta så småningom skulle leda till. Redan året därpå var antalet uppe i 79 fotbollsglada barn.
1994. bildades innebandysektionen, avvecklad våren 2002.
1995. stod klubbstugan klar.
1996. började vi bygga en egen gräsplan.
1998. blev gräsplanen för femmannaspel klar.
1999. invigdes vår egen elvamanna gräsplan.
2002. påbörjades byggnationen av det nya klubbhuset som blev klart under december 2002.
2003. 30-årsjubileum och invigning av det nya klubbhuset den 10 maj 2003.
2006. är den nya verkstaden färdigbyggd.
2009 har kommunen lagt konstgräs på den tidigare grusplanen.
ÅBK:s mål är
* att ge barnen en meningsfull och glädjerik fritidssysselsättning.
* att skapa ett bestående intresse för idrott.
* att alla som vill ska få träna och spela matcher, på sin nivå.
* att föräldrar aktivt engagerar sig i verksamheten.
* att bygga vidare på vår egen idrottsanläggning i Margretelund.
* att skapa attraktiva seniorlag ur vår ungdomsverksamhet; både på herr- och damsidan.
* att, genom krav på våra ledare och ett brett utbildningsprogram, kunna erbjuda en idrottslig och social verksamhet med hög kvalitet.
Verksamheten
ÅBK har idag över 60 fotbollslag i St: Erikscupen och Lilla Europaligan.
Föreningens seniorlag Herrar spelar i division 7 och Damer division 3.
Varje år bjuder ÅBK in kommunens sexåringar till vårt populära fotbollslekis. Den genomförs på fotbollsplaner nära barnens hem. Frivilliga föräldrar rekryteras som ledare med stöd och material från föreningen.
Fotbollslekis avslutas på hösten med en gemensam cup. 'Strömmingscupen'.
Efter fotbollslekis bildar vi lag av de barn som vill fortsätta spela fotboll i ÅBK.
Från det år man fyller 7 år spelar man fem mot fem fotboll i klubbens regi i 'Lilla Europaligan' för pojkar och flickor. 'Lilla Europaligan' vänder sig till lag i kommunen och har ingen resultatrapportering. Ligorna avslutas på hösten med en gemensam dag med matcher och samkväm.
När vi går över till sju mot sju deltar alla lag i S:t Erikscupen.
Nu är det viktigt med ett nära samarbete mellan lagen i samma åldersgrupp, allt för att underlätta en hopslagning när det blir nio- och elvamannaspel. En ledare från varje åldersrupp ska utses som 'åldersgruppsansvarig' Den ansvarige ska överblicka helheten i varje åldersgrupp, ansvara för att samarbete kommer igång och att gemensamma aktiviteter genomförs. Alla ledarna ska gemensamt ansvara för att alla spelarna får samma fotbollsutbildning.
När övergången från sju mot sju till nio mot nio sker, bör lagen redan ha påbörjat ett samarbete.
För den aktuella årsgruppen utses en ansvarig huvudtränare och antal träningsgrupper/lag bestäms beroende på antal spelare.
Ett gemensamt "Årsgruppslag" spelar alltid i högsta möjliga serie i S:t Erikscupen.
Spelarna i de äldre lagen erbjuds utbildning som domare och ledare, för att skapa resurser inom dessa områden.
Klubbstugan
Föreningen har sin huvudarena vid Margretelundsskolan där också klubbstugan ligger. I klubbstugan finns cafeteria som bemannas av den årsgrupp som spelar andra året i 9 mot 9 .
Kansliet
Arvid Hjelm Nordin Kanslist
Gustavo Borgenengh Fotbollskonsulent
Martin Johansson Vaktmästare
Omklädningsrum
Byggt genom 'projekt Plankan'. Invigdes 10 Maj 2003 i samband med ÅBK:s 30-årsjubileum där också ett nytt kansli ingår.
Föräldrasamverkan
Föreningens verksamhet bygger till stor del på föräldramedverkan. I ett lag bör det finnas tränare, lagledare, kassör och en 'rent spelansvarig'.
Ekonomi
ÅBK är en ideell förening, som bedrivs utan vinstsyfte och eventuellt överskott används i verksamheten.
Varje år genomför vi olika arrangemang för att samla in pengar till driften av föreningen och för att kunna hålla en så låg medlemsavgift som möjligt.
Utbildning
Vår förening har som krav att du som ledare är utbildad. Därför har du förmånen att kostnadsfritt få gå alla utbildningar som krävs. Från den första grundläggande utbildningen till mer avancerade som krävs för att leda och träna äldre spelare.
ÅBK:s utbildningsplan finns att läsa i klubbstugan
Rent Spel
ÅBK har anslutit sig till Stockholms Fotbollsförbunds projekt 'Rent spel'. Detta innebär att vi som ÅBK:are alltid uppträder korrekt, både på hemma- och bortaplan.
Målet är att alla lag ska gå en kurs från förbundets program varje år. Kurserna är anpassade för de olika åldersgrupperna.
Förbundets material finns att titta på i klubbstugan.
Kom med i ÅBK!
Ja, så ser Åkersberga bollklubb ut idag. Men framtidens idrottsförening här i Österåker formas förstås både av oss som är aktiva i dag och ÅBK:s alla blivande medlemmar. Vi hoppas att just du vill vara med och utveckla föreningen in på 2000-talet.
ÅBK hälsar alla barn och ungdomar som vill spela fotboll välkomna. Vi önskar att du som är förälder vill göra en insats som tränare, lagledare, domare eller kanske bara vara en aktiv supporter.
Att ställa upp för laget är ett bra sätt att dela ditt barns intresse. Du hjälper ditt barn till en bra start i livet samtidigt som du får chansen att bli kompis med ett gäng blivande tonåringar.
Än en gång varmt välkommen till ÅBK
'Framtidens fotbollsklubb i Österåker'